Sposób przygotowania

Węgorza sprawiamy,zdejmujemy skórkę i patroszymy.myjemy i kroimy na kawałki,solimy i zostawiamy na pół godziny.Włoszczyznę myjemy rozdrabniamy i zalewamy szklanką wody i gotujemy około 10 min.Do wywaru dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego doprowadzamy do wrzenia wkładamy kawałki ryby i gotujemy na małym ogniu 20 min,po czym wyjmujemy rybę na talerz.Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę rozprowadzamy ją wywarem z ryby.Koperek drobno siekamy i mieszamy ze śmietaną,dodajemy do sosu i doprawiamy do smaku solą i cukrem.Sos będzie bardzie wykwintny i delikatniejszy jeśli dodamy do niego dwa żółtka rozprowadzone śmietaną .Rybę wkładamy do sosy i podgrzewamy.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !