Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

węgorz w sosie koperkowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wegorz 60 dkg
Kwas cytrynowy Prymat
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
koperek pęczek
sól
cukier odrobina
śmietana 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: węgorz w sosie koperkowym

Węgorza sprawiamy,zdejmujemy skórkę i patroszymy.myjemy i kroimy na kawałki,solimy i zostawiamy na pół godziny.Włoszczyznę myjemy rozdrabniamy i zalewamy szklanką wody i gotujemy około 10 min.Do wywaru dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego doprowadzamy do wrzenia wkładamy kawałki ryby i gotujemy na małym ogniu 20 min,po czym wyjmujemy rybę na talerz.Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę rozprowadzamy ją wywarem z ryby.Koperek drobno siekamy i mieszamy ze śmietaną,dodajemy do sosu i doprawiamy do smaku solą i cukrem.Sos będzie bardzie wykwintny i delikatniejszy jeśli dodamy do niego dwa żółtka rozprowadzone śmietaną .Rybę wkładamy do sosy i podgrzewamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zuzanna_z 19.12.2011 12:40
pyszne
Krystyna32 18.12.2011 10:35
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak