Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik pokryty boczkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

królik 1 sztuka
boczek 10 plastrów
cebula 1 sztuka
bulion warzywny 300 ml
śmietana 100 ml
sok z połowy cytryny
czosnek 4 ząbki
czarny pierprz w kulkach 4 sztuki
ziele angielskie 4 sztuki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku
sól do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Królik pokryty boczkiem

Czosnek utrzeć z solą i pieprzem. Natrzeć nim królika. Włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać bulionem, przykryć plastrami boczku. Dodać pokrojoną w plastry cebulę, liście laurowe, ziele i pieprz w kulkach. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, wstawić królika, piec przez godzinę podlewając powstałym sosem. Po tym czasie królika wyjąć, powstały sos wymieszać ze śmietaną, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Królika pokroić na porcje, podawać polanego sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak