Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielona sałatka z serem typu Brie i sosem czosnkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

rukola 100 g
sałata lodowa 3-4 liście
ser pleśniowy typu brie 100 g
ząbki czosnku 3
sok z cytryny 2 łyżki
sól
awokado 1
cebula czerwona 1
koperek 2 łyżki
oliwa 3 łyżki
orzechy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zielona sałatka z serem typu Brie i sosem czosnkowym

Na rukoli układam kolejno: duże kawałki pleśniowego ser typu brie, kawałki skropionego cytryną awokado i czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Jako że rukola ma dosyć mocny smak, dodaję kawałki sałaty lodowej, pół na pół z rukolą.

Orzechy pinii podprażam na patelni i dosypuję do sałatki.

Przygotowuję sos na oliwie z oliwek z dodatkiem startego czosnku, soli i soku z cytryny. Dodaję lyżkę posiekanego koperku i takim sosem polewam sałatę. Mieszam przed podaniem. Podaję z pieczywem lub chlebem nasmarowanym pomidorami (hiszpańskie Pa amb tomaquet).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 14.05.2013 07:44
Pyszne witaminki :)
Renata16 26.06.2012 01:58
ale smaczna :)
Renia1 09.05.2012 12:25
swietna kompozycja smakow
Wiesława1 19.04.2012 12:19
super
agnieszka137 17.12.2011 23:55
ciekawy przepis :)
mikrusiak 17.12.2011 18:31
fajnie się prezentuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak