Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pa amb tomàquet - kataloński chleb z pastą pomidorową

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bagietka 1
pomidory 2
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Pa amb tomàquet - kataloński chleb z pastą pomidorową

Bagietkę kroję z ukośne kromki. Soczyste dojrzałe pomidory kroję na pół i miąższem nacieram bagietkę. Skrapiam oliwą z oliwek dobrej jakości. Można także posmarować kromkę najpierw czosnkiem, a potem pomidorem.

Innym sposobem jest wyłożenie zmielonych pomidorów na chleb lub bułkę i polanie oliwą. Danie jest niezwykle proste. Popularne w Katalonii podawane jest w barach jako dodatek do tortilli, sałatek lub innych tapas, bądź jako oddzielne danie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 08.12.2012 14:22
Hiszpańskie przekąski są proste i jak zwykle niepowtarzalne w smaku.
caralajna 15.07.2012 00:33
lubię hiszpańskie smaki :)
ziutula
ziutula 23.05.2012 17:52
lubie tak podane bagietki..
eli82 28.03.2012 19:51
super
Grazyna0211 27.03.2012 17:11
ja wybieram wersję z czosnkiem
rjustysia 17.12.2011 19:21
To danie przetłumaczone na język polski dosłownie brzmi chleb z pomidorem. Ale nie sądzę, by w Polsce jadano takie dania, bo to jeden z rodzajów tapas, czyli małych przegryzek.
Ewa6274879 17.12.2011 18:35
fajna \"przegryzka\" :)
mikrusiak 17.12.2011 18:32
ciekawe...:)
SmacznaPyza 17.12.2011 18:18
czy to \"danie\" ma polską nazwę?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak