Sposób przygotowania

Bagietkę kroję z ukośne kromki. Soczyste dojrzałe pomidory kroję na pół i miąższem nacieram bagietkę. Skrapiam oliwą z oliwek dobrej jakości. Można także posmarować kromkę najpierw czosnkiem, a potem pomidorem.

Innym sposobem jest wyłożenie zmielonych pomidorów na chleb lub bułkę i polanie oliwą. Danie jest niezwykle proste. Popularne w Katalonii podawane jest w barach jako dodatek do tortilli, sałatek lub innych tapas, bądź jako oddzielne danie.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    czy to \"danie\" ma polską nazwę?
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mikrusiak

    ciekawe...:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Ewa6274879

    fajna \"przegryzka\" :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    To danie przetłumaczone na język polski dosłownie brzmi chleb z pomidorem. Ale nie sądzę, by w Polsce jadano takie dania, bo to jeden z rodzajów tapas, czyli małych przegryzek.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    ja wybieram wersję z czosnkiem
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    lubie tak podane bagietki..
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    lubię hiszpańskie smaki :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    aisoglam

    Hiszpańskie przekąski są proste i jak zwykle niepowtarzalne w smaku.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !