Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada biszkoptowa z masą orzechową

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
mąka tortowa 4 łyżki
cukier 15 dag
cukier waniliowy 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
oliwa 1 łyżka
masło 20 dag
kakao 2 łyżki
Skórka pomarańczowa kandyzowan 1 łyżka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
spirytus 1 łyżka
czekolada deserowa 1 szt
orzechy arachidowe 5 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa z masą orzechową

Białka z 4 jajek ubić na sztywną pianę z 4 łyżkami cukru. Ciągle ubijając dodawać stopniowo po 1 żółtku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oliwę i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na przygotowaną dużą blaszkę. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 10 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe zwinąć w rulon w wilgotną ściereczkę. Do miski wbić pozostałe jajka, wsypać pozostały cukier i cukier waniliowy, ubić na parze, Gdy ubite miskę zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo ubite jajka. Do masy dodać kakao, orzechy, skórkę pomarańczową, spirytus i dokładnie wymieszać. Biszkopt wyjąć ze ściereczki posmarować masą i powtórnie zwinąć w rulon. Polać rozpuszczoną czekoladą, ozdobić według uznania.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 26.02.2014 16:04
kusząca propozycja
olkaaa 02.03.2013 11:19
zapowiada się smakowicie
Kas2 22.08.2012 22:40
na samą myśl o masie orzechowej ślinka mi cieknie :)
Iwusia 30.05.2012 22:44
fajny przepisik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak