Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filety z kurczaka w pierzynce

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z kurczaka 2
jajko 1
cebula 1
ziemniaki 3
ząbek czosnku 1
mąka 2 łyżki
olej do smażenia
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Filety z kurczaka w pierzynce

Filety z kurczaka dokładnie oczyścić, umyć i podzielić na cztery części. Każdą z części nasmarować pieprzem oraz solą i odłożyć na chwilę, żeby mięso przeszło smakiem przypraw. Ziemniaki obrać, umyć i trzeć na tarce. Do masy ziemniaczanej dodać mąkę oraz wbić jajka i dobrze wymieszać. Ząbek czosnku obrać, przemyć i przeciągnąć przez praskę, a następnie również dodać do masy ziemniaczanej. Cebulę obrać, przemyć ziemną wodą, żeby nie szczypała w oczy i pokroić w drobną kostkę. Do masy ziemniaczanej dodać również drobno pokrojoną cebulę. Masę doprawić do smaku pieprzem oraz solą według własnego uznania. Filety z kurczaka zanurzać w zrobionej masie i podsmażać z jednej i drugiej strony na patelni, na rozgrzanym oleju.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owocówka 18.12.2011 09:16
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak