Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalarepa z szynką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalarepa 80 dag
szynka 6 plasterków
śmietana 1 szklanka
bulion warzywny 1/2 szklanki
cebula 1
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kalarepa z szynką

Kalarepki obrać, dokładnie umyć i pokroić w plasterki średniej wielkości. Sześć plasterków szynki pokroić w podłużne paseczki również średniej wielkości. Jedną cebulę obrać, przemyć pod zimną wodą, żeby podczas krojenia nie szczypała w oczy, a następnie pokroić w bardzo drobną kostkę. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, a później dodać do niej pokrojoną w paseczki szynkę oraz kalarepę. Całość podsmażać, a w następnej kolejności wlać bulion warzywny oraz startą gałkę muszkatołową. Całość doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą i dobrze wymieszać. Całość gotować, aż do wrzenia, a pod sam koniec dodać jedną szklankę śmietany i pogotować jeszcze przez około 2-3 minuty ciągle mieszając.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 24.01.2012 13:32
super
owocówka 19.12.2011 07:34
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak