Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta śliwkowa na kruchym cieście z kruszonką

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szkl
masło 100 g
żółtko jajek 2
cukier puder 0,5 szkl
śmietana opcjonalnie do zagniecenia ciasta
kruszonka
masło 0,5
cukier brązowy 0,5 szkl
mąka pszenna 0,5 szkl
śliwki ok. 12szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta śliwkowa na kruchym cieście z kruszonką

Kroki postępowania

1
Do mąki wsypuję cukier puder i siekam z zimnym masłem, aż powstaną małe kawałeczki tłuszczu.
Krok 1 - Tarta śliwkowa na kruchym cieście z kruszonką foto
2
Dodaję żółtka i zaganiatam szybko ciasto. Schładzam w lodówce ok. 30minut.
Krok 2 - Tarta śliwkowa na kruchym cieście z kruszonką foto
3
Ciasto wałkuję i przekładam do formy na tartę wysmarowaną masłem, bądź kawałkami ciasta wylepiam formę. Jeśli śliwki są bardzo soczyste, ciasto należy podpiec. Ja wykorzystuję twarde śliwki, które kroję w ósemki i układam na surowym cieście. Przygotowuję kruszonkę i posypuję nią równomiernie śliwki.
Krok 3 - Tarta śliwkowa na kruchym cieście z kruszonką foto
4
Piekę przez ok. 30minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C. Po upieczeniu zostawiam do ostygnięcia.
Krok 4 - Tarta śliwkowa na kruchym cieście z kruszonką foto
5
Gotową tartę wyjmuję w formy i podaję posypaną cukrem pudrem, udekorowaną białym lukrem lub bez dodatków.
Krok 5 - Tarta śliwkowa na kruchym cieście z kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 14.06.2013 08:39
tarty bardzo lubię
Ewelina38 25.10.2012 11:42
bardzo apetyczna no i jest ze śliwkami, a takie bardzo lubię
Mysiunia 18.07.2012 10:35
pieknie wyglada :)
Lotar 17.12.2011 21:49
przepyszna:)
Magdalena67 17.12.2011 19:21
lubię kruche ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak