Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowe ciasteczka

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 150 g
margaryna lub masło 100 g
cukier puder 130 g
sól 1 szczypta
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka
jajko 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
polewa czekoladowa 150 g
połówki włoskich orzechów
orzechy włoskie 150 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowe ciasteczka

Mąkę tortową wymieszać z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia,
na wierz położyć kawałki miękkiej margaryny. Zrobić zagłębienie w
mące, wsypać cukier puder,sól i przyprawę do pierników,wbić jajko.
Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto.
Uformować kulę przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 60 minut.
Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypaną mąką, za pomocą okrągłej
foremki lub literatki wykrawać krążki. Krążki ułożyć na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w temp.180 stopni.
Ostudzone ciasteczka polać lub zamoczyć w polewie czekoladowej, na wierz
położyć połówki orzechów.

RADA: Ciasteczka można przechowywać w metalowych pudełkach do 3 tygodni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 11.04.2013 09:47
polecam te ciasteczka
SmakolykiJoanny 06.06.2012 09:24
Ciasteczka często robie z moją córcią
Iwusia 15.01.2012 22:13
wspaniałe i smaczne ciasteczka
Mati13 17.12.2011 16:57
bardzo ładnie wyglądają
halina17 17.12.2011 14:49
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak