Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki indycze w sosie koperkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso z udźca indyczego 60 dag
sól do smaku
cebula 2
natka pietruszki 2 szczypty
jajko 2
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
mąka kukurydziana 3 łyżki
olej do smażenia 4 łyżki
sos
wywar warzywny 150 ml
śmietana kremowa 30% 200 ml
ziele angielskie 5
Koperek suszony Prymat 4 g
koper świeży 2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki indycze w sosie koperkowym

Kroki postępowania

1
Mięso z udźca mielimy w maszynce do mielenia.
Krok 1 - Klopsiki indycze w sosie koperkowym foto
2
Przyprawiamy solą oraz papryką. Wbijamy jajka.
Krok 2 - Klopsiki indycze w sosie koperkowym foto
3
Dodajemy bułki tartej. Mieszamy.
Krok 3 - Klopsiki indycze w sosie koperkowym foto
4
Cebulę trzemy na małej tarce i również dodajemy do masy indyczej.
Krok 4 - Klopsiki indycze w sosie koperkowym foto
5
Wsypujemy jeszcze natkę pietruszki i ewentualnie dodajemy jeszcze bułki tartej, aby masa nie była zbyt wodnista.
Krok 5 - Klopsiki indycze w sosie koperkowym foto
6
Masę dokładnie wyrabiamy (najlepiej rękami), aby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały.
Krok 6 - Klopsiki indycze w sosie koperkowym foto
7
Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Krok 7 - Klopsiki indycze w sosie koperkowym foto
8
Kuleczki obtaczamy w mące kukurydzianej i wrzucamy na patelnię.
Krok 8 - Klopsiki indycze w sosie koperkowym foto
9
Smażymy na złoty kolor często jest przewracając, aby obsmażyły się równo.
Krok 9 - Klopsiki indycze w sosie koperkowym foto
10
Teraz zabieramy się za sos. Podgrzewamy wywar warzywny z zielem angielskim. Gdy się zacznie gotować odlewamy jedną chochlę wywaru do szklanki i wysypujemy potarty w dłoniach suszony koperek.
Krok 10 - Klopsiki indycze w sosie koperkowym foto
11
Gdy odlany wywar troszkę ostygnie dodajemy śmietankę, dosypujemy świeżego koperku (użyłem mrożonego) i mieszamy.
Krok 11 - Klopsiki indycze w sosie koperkowym foto
12
Następnie wymieszaną śmietankę wlewamy do gotującego się wywaru. Dodajemy również usmażone klopsiki.
Krok 12 - Klopsiki indycze w sosie koperkowym foto
13
Przyprawiamy pieprzem mielonym, gałką muszkatołową.
Krok 13 - Klopsiki indycze w sosie koperkowym foto
14
Całość gotujemy około 15 minut do częściowego zredukowania się sosu. W razie potrzeby można zagęścić jeszcze 2 łyżeczkami mąki kukurydzianej rozrobionej uprzednio w odrobinie sosu.
Krok 14 - Klopsiki indycze w sosie koperkowym foto
15
Podajemy z kaszą jęczmienną. Smacznego.
Krok 15 - Klopsiki indycze w sosie koperkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 11.08.2012 06:19
apetycznie wyglądają, chętnie spróbuje
Barbara/zuza22_85 04.07.2012 08:22
pyszne
edyta44 14.04.2012 12:11
smakowite
Grażyna13 06.02.2012 11:23
Oj, to by mi smakowało :)
goofy9 28.01.2012 18:51
wygl?daj? apatycznie
BernadettaP 04.01.2012 07:40
Pyszne :)
Kopiko1983 25.12.2011 17:51
Pycha!!!
FAFIK 21.12.2011 20:11
Smaczne danie
anna186 19.12.2011 20:56
pyszne
agnieszka137 18.12.2011 22:51
rewelacyjne i pyszne!
Katarzyna/kate1980 18.12.2011 22:40
jakie cudne
aginaa 17.12.2011 21:55
super
Jolanta_P-S 17.12.2011 19:07
też takie robię
Sroczka 17.12.2011 15:08
przepyszne
Agnieszka_B 17.12.2011 14:02
I już są klopsiki w sosie koperkowym... I to z jaką ilością koperku;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak