Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto ze szpinakiem i kurczakiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż arborio 1 szklanka
pierś z kurczaka 1 szt
białe wino 3/4 szklanki
cebula 1 mała
masło klarowane 1 łyżka
szpinak 4 garście
pomidory suszone w zalewie 10 szt
bulion 3-4 szklanki
chili 1/2 łyżeczki
sól
pieprz
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto ze szpinakiem i kurczakiem

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym maśle. Po chwili dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Gdy ryż stanie się lekko przezroczysty, wlewamy wino, a gdy to lekko odparuje, dwie szklanki bulionu.
Krok 1 - Risotto ze szpinakiem i kurczakiem foto
2
Na drugiej patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażamy oczyszczoną i pokrojoną w cienkie paski pierś z kurczaka. Gdy będzie rumiana, doprawiamy chili i odrobiną soli.
Krok 2 - Risotto ze szpinakiem i kurczakiem foto
3
W miarę, jak ryż będzie wchłaniał bulion, dolewamy kolejną porcję. Po około 7-8 minutach dodajemy podsmażoną pierś, oczyszczony i dokładnie opłukany szpinak oraz pokrojone w cienkie paski pomidory.
Krok 3 - Risotto ze szpinakiem i kurczakiem foto
4
Gdy ryż będzie jeszcze lekko twardy, doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie także solą. Posypujemy startym parmezanem lub pokrojonym w drobną kostkę żółtym serem.
Krok 4 - Risotto ze szpinakiem i kurczakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 08.02.2012 20:15
uwielbiam takie dania
Lotar 17.01.2012 14:39
Wyprobowałam przepis- risotto jest pyszne !
pacpaw 08.01.2012 19:55
i w końcu zrobiłem. Niebo w gębie!
pacpaw 28.12.2011 22:07
no to już wiem co muszę w końcu zrobić - prawdziwe risotto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak