Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto smietankowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
mąka 1 szklanka
jajko 6
cukier 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
galaretki truskawkowe 2 opakowania
galaretka cytrynowa 2 opakowania
mleko 1/4 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
śmietana 1/2 szklanki
cukier puder 2 łyżki
jogurt naturalny 3 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto smietankowe

BISZKOPT: Sześć białek ubić na sztywną pianę, a następnie dodać do tego cukier oraz wbić sześć żółtek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy z jajek. Całość barze wymieszać. Formę wysmarować margaryną lub obłożyć papierem do pieczenia, a później wlać na nią zrobione ciasto. Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30- 35 minut.

MASA: Galaretki czerwone i żółte rozpuścić oddzielnie. Galaretki odstawić do zimnego miejsca, żeby stężały, a następnie pokroić je w kostkę. Do mleka dodać cukier wanilinowy oraz zwykły cukier i dobrze wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, a następnie dodać do mleka i dobrze wymieszać. Śmietanę bardzo dokładnie ubić z cukrem pudrem i dodać do tego mleko z cukrem i żelatyną, jogurt naturalny oraz pokrojoną w kostkę galaretkę. Wszystko razem dobrze, ale delikatnie wymieszać. Na upieczony wcześniej spód wlać masę i całość wsadzić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 29.12.2011 07:53
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak