Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron ze szprotkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron 25 dag
szprotki w pomidorach 1 puszka
ketchup
kiełbasa 1/2 kg
cebula 2
pieprz
sól
olej do smażenia
natka pietruszki
ser żółty 18 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron ze szprotkami

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Podczas gotowania dodać do makaronu jedną łyżkę oleju, żeby makaron nie zlepiał się ze sobą. Po ugotowaniu makaron dobrze odcedzić. Z kiełbasy ściągnąć osłonkę i pokroić w plasterki. Szprotki w sosie pomidorowym wyciągnąć z puszki i podzielić na mniejsze części. Cebule obrać, przemyć pod ziemną wodą, żeby podczas krojenia nie szczypała w oczy, a później pokroić w drobną kostkę. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną cebulę oraz kiełbasę. Do podsmażonej kiełbasy i cebuli dodać szprotki oraz kilka łyżek ketchupu i całość dobrze wymieszać. Sos rybny doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą i dobrze wymieszać. Ugotowany makaron polać zrobionym sosem, a później posypać startym na tarce serem żółtym i umytą i pokrojoną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 29.12.2011 07:53
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak