Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa owocowo - mleczna

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jagody 1/2 kg
mleko 4 szklanki
żółtko jajek 3
cukier 4 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
aromat waniliowy 1/3

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa owocowo - mleczna

Żółtka utrzeć bardzo dokładnie razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym. W następnej kolejności do ucieranych jajek dodać kilka łyżek mleka i wymieszać. Mleka zagotować, a następnie do wrzącego mleka wlać masę z utartych żółtek z cukrem. Całość bardzo dokładnie mieszać ze sobą i chwilę pogotować, ale uważać, żeby się nie przypaliło. W następnej kolejności zupę mleczną dobrze wystudzić, a później całą masę ubić dokładnie. Masa powinna lekko spienić się. Jagody bardzo dokładnie umyć, a następnie zmielić je za pomocą blendera. Zmielone jagody dodać do lekko spienionej masy i całość bardzo dokładnie wymieszać ze sobą. Jeżeli ktoś chce może jeszcze posłodzić do smaku według własnego uznania. Zamiast jagód można zmielić również inne owoce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 16.12.2011 19:12
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak