Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryz na mleku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 1 szklanka
cynamon
mleko 1/2 litra
rodzynki 1 garść
gruszka 1
jabłko 1

Przepis i sposób przygotowania na: Ryz na mleku

Do naczynia wlać pół szklanki mleka, a w następnej kolejności dodać do niego pół szklanki mleka i całość zagotować razem. Całość gotować do czasu, aż ryż będzie miękki. W przypadku, gdy mleko zacznie wrzeć należy dalej gotować, ale znacznie zmniejszyć ognień. Uważać, aby ryż na mleku nie przypalił się. Jabłko bardzo dokładnie umyć, obrać ze skórki i przeciąć na pół, żeby wyciąć ze środka gniazdo nasionek. Jabłko trzeć na tarce o grubych oczkach. Z gruszką zrobić to samo : umyć, obrać, wyciąć gniazdo nasionek oraz trzeć na tarce z grubymi oczkami. Ugotowany ryż wyjąć z garnka i dodać do niego startą gruszkę oraz jabłko i bardzo dokładnie wymieszać. Na koniec danie z ryżu posypać do smaku według własnego uznania cynamonem i posypać rodzynkami, które najpierw należy zalać gorącą wodą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula99926 07.03.2012 21:49
smak dzieciństwa :)
paula99926 07.03.2012 21:49
smak dzieciństwa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak