Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos jabłkowo-żurawinowy do kaczki-drobiu

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka
cebula
konfitura żurawinowa

Przepis i sposób przygotowania na: Sos jabłkowo-żurawinowy do kaczki-drobiu

SKŁADNIKI:

jabłka - 3 duże,
cebula - 2 małe,
konfitura żurawinowa - 2 czubate łyżki,
wino czerwone - 1-2 łyżki,
czosnek - 2-3 ząbki,
sól,
pieprz,
majeranek suszony - dałam 3 łyżki,
cukier lub miód - do smaku,
tłuszcz do smażenia - dałam łyżkę smalcu z kaczki.

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę do lekkiego zrumienienia. Dodać jabłko i chwilę podsmażyć, aż lekko zmięknie. Przełożyć do rondla, dodać pół szklanki gorącej wody, sól i pieprz. Dodać drobniutko posiekany czosnek. Gotować bez przykrycia przez 10 minut. Dodać wino i konfiturę żurawinową. Gotować przez kolejne ok 10-15 minut, aż jabłka się rozgotują. Na koniec dodać majeranek i przyprawić do smaku. Podawać na gorąco z piersią kaczki lub gęsi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zuzanna_z 27.12.2011 10:58
super
SmacznaPyza 16.12.2011 17:23
kaczucha z takim dodatkiem? pycha!
Magdalena67 16.12.2011 16:24
kusząca propozycja
Magdalena67 16.12.2011 16:24
kusząca propozycja
ben-ka 16.12.2011 16:15
to coś dla mnie! kaczkę wprost uwielbiam i wszelkie owocowe dodatki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak