Sposób przygotowania

Z połowy mąki dwóch szklanek ciepłej śmietanki i drożdży robimy rozczyn i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia ,kiedy wyrośnie dodajemy pozostałą część mąki i ukręcone jajka z cukrem i dobrze wyrabiamy,pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy aż tłuszcz zniknie w cieście i stanie się ono matowe.Ciasto ponownie zostawiamy do wyrośnięcia a kiedy zwiększy dwukrotnie swoją objętość formujemy podłużne batony o szerokości 5 cm i długości formy.Układamy je w wysmarowanych tłuszczem blachach ,z wierzchu smarujemy jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy w 190 stopniach 25 minut.Następnego dnia po upieczeniu kroimy prosto lub ukośnie na kawałki.Układamy płasko na blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i suszymy lekko do zrumienienia.Gotowe sucharki po wystudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętych pudełkach .Porcja na 1 kg sucharek.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !