Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sucharki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
śmietana słodka 2 szklanki
masło 6 dkg
drożdże 2 łyżki
jajko 2 szt
cukier 1 szklanka
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: sucharki

Z połowy mąki dwóch szklanek ciepłej śmietanki i drożdży robimy rozczyn i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia ,kiedy wyrośnie dodajemy pozostałą część mąki i ukręcone jajka z cukrem i dobrze wyrabiamy,pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy aż tłuszcz zniknie w cieście i stanie się ono matowe.Ciasto ponownie zostawiamy do wyrośnięcia a kiedy zwiększy dwukrotnie swoją objętość formujemy podłużne batony o szerokości 5 cm i długości formy.Układamy je w wysmarowanych tłuszczem blachach ,z wierzchu smarujemy jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy w 190 stopniach 25 minut.Następnego dnia po upieczeniu kroimy prosto lub ukośnie na kawałki.Układamy płasko na blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i suszymy lekko do zrumienienia.Gotowe sucharki po wystudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętych pudełkach .Porcja na 1 kg sucharek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 17.12.2011 08:31
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak