Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z truskawkową galaretką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

herbatniki 6 opakowań
galaretki truskawkowe 2 opakowania
jajko 5
cukier 3 łyżki
mleko 1 litr
margaryna 1 kostka
aromat pomarańczowy 1
śmietana 1/2 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z truskawkową galaretką

Galaretkę truskawkową przyrządzić zgodnie z poleceniami na opakowaniu. Do pół litra śmietany wbić pięć całych jajek i całość dobrze zmiksować. Mleko zagotować na niedużym ogniu, a w następnej kolejności dodać do niego zmiksowaną śmietanę z jajkami. Całość zagotować razem na małym ogniu. Powstałą masę dać do przestygnięcia, a następnie odcedzić ser, który powstał z masy. Jedną margarynę bardzo dokładnie ubić z trzema łyżkami cukru, a po chwili dodać do tego powstały ser oraz kilka krople zapachu pomarańczowego. Całość dobrze, ale delikatnie wymieszać ze sobą. Na formę nałożyć papier do pieczenia, a na nią poukładać herbatniki jeden obok drugiego. Na warstwę z herbatników wlać połowę masy serowej, później znowu poukładać herbatniki i wlać resztę masy serowej. Na koniec placek zalać galaretką. Placek odłożyć do zimnego miejsca, żeby całkowicie stężały galaretki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Danuta_Prorok 17.05.2012 11:27
super
V_kuchareczka 10.05.2012 08:23
podoba mi się ten przepis
gosia47-47 22.01.2012 08:46
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak