Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z karpia

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp 50 dag
woda 1,5 litra
pietruszka 1
marchewka 2
cebula 1
por 1/2
seler 1
cytryna 1/2
śmietana 3/4 szklanki
natka pietruszki
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z karpia

Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać, umyć i pokroić na kostkę. Por oczyścić i przekroić na pół. Cebule obrać, polać zimną, wodą, żeby podczas krojenia nie szczypała w oczy i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone warzywa wrzucić do półtorej litra wody i pogotować. Karpia sprawionego pokroić na mniejsze części i dorzucić do zupy. Całość gotować razem przez około pół godziny. Zupę doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą. Pod koniec gotowania cały wywar dokładnie przecedzić. Garść rodzynek zalać gorącą wodą i odstawić na chwilę, żeby zmiękły. Do odcedzonej zupy dodać sparzone rodzynki. Zupę zagęścić śmietanę i dobrze wymieszać. Z 1/3 cytryny wycisnąć sok. Świeżo wyciśnięty sok z cytryny przelać do zupy. Zupę posypać dokładnie umytą i dobro posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 20.01.2012 21:25
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak