Sposób przygotowania

Winogrona jasne dokładnie umyć w wodzie, a następnie osuszyć i zgnieść drewnianą pałką. W trzech litrach wody rozpuścić siedem kilogramów cukru oraz drożdże fermentacyjne. W następnej kolejności słodkim syropem zalać rozdrobnione jasne winogrona. Całość należy umieścić w baniaku z fermentacyjną rurką. Winogrona zalane syropem trzeba odłożyć na sześć tygodni do fermentacji w temperaturze pokojowej. Po upływie sześciu tygodniu płyn zlać rurką fermentacyjną, a następnie dolać siedem litrów wody i ponownie odstawić na sześć tygodniu, ale tym razem w ciemnym, chłodnym miejscu ( najlepiej spiżarni). Po ukończeniu fermentacji i sklarowaniu się wina uzyskuje się wyborny trunek. Wino należy przelać do szklanych, ciemnych butelek.

Komentarze

  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Trochę dużo zawartości w tej butli.Nie rozsadziło jej? Wino trochę ciężko zlać rurka fermentacyjną, chyba chodziło o rurkę gumową,prawda?
  • 3
    original
    Opublikowano

    pioge7

    pycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    tomek18

    świetne winko
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    melonik

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !