Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp w sosie chrzanowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp 1 kg
chrzan tarty 4 łyżeczki
śmiatan 1/2 szklanki
jabłko 1/2
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
sól
cytryna 1/2
mąka pszenna 3 łyżki
natka pietruszki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Karp w sosie chrzanowym

Karpia sprawionego bardzo dokładnie oczyścić, umyć, a następnie osuszyć. Karpia pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek karpia nasmarować porządnie pieprzem cytrynowym oraz solą. Z połówki cytryny wycisnąć sok ( odstawić dwie łyżeczki soku) i pokroić nim karpia. Rybę zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około dwie godziny, żeby przeszła smakiem przypraw. Karpia obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony. Jabłko umyć, obrać, wyciąć gniazdo nasionek ze środka i trzeć na tarce o małych oczkach. Starty chrzan wymieszać razem z odłożonym wcześniej sokiem z cytryny. Śmietanę ubić na sztywną pianę i dodać do niej start na tarce jabłko oraz sos z chrzanu. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Usmażonego karpia polać zrobionym sosem i posypać umytą i pokrojoną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 11.01.2012 19:17
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak