Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser jagodowo -żurawionowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jagody 15 dag
żurawina 15 dag
mąka ziemniaczana 2 łyżki
śmietana 1/2 szklanki
cukier 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Deser jagodowo -żurawionowy

Żurawinę bardzo dokładnie umyć na durszlaku, a następnie osuszyć. Jagody również oczyścić, umyć i osuszyć. Żurawinę oraz jagody zalać wodą, a w późniejszej kolejności dodać 0,75 szklanki cukru i całość zagotować. Po ugotowaniu wywar ostudzić, a następnie całość przetrzeć przez sito albo dokładnie zmiksować. Do powstałej masy dodać dwie łyżki mąki ziemniaczanej i znowu całość zagotować i często mieszać do czasu, aż powstanie jednolita, gęsta masa. Do pucharków przelać utworzoną masę z żurawiny i jagód , a następnie odstawić do zimnego miejsca. Deserek z żurawiny i jagód można udekorować ubitą razem z cukrem śmietaną lub bitą śmietaną, posypać cynamonem i przyozdobić niewielką ilością żurawiny oraz jagód . Deser jest dobry na każą okazję.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 23.04.2012 06:56
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak