Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczy rosół

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

korpus kaczki 1
marchew 3
por 1
seler 1/2
pietruszka 2
sól do smaku
ziele angielskie 3
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 3
kostka rosołowa
makaron nitki

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczy rosół

Kroki postępowania

1
Korpus zalewamy zimną wodą. Solę i doprowadzam do wrzenia. Gotuję na najmniejszym możliwym ogniu przez około godzinę. W międzyczasie kroję 1 marchew i pietruszkę w półplasterki. ¼ selera w kostkę oraz ½ pora w paski. Resztę warzyw pozostawiam w całości.
Krok 1 - Kaczy rosół foto
2
Po upływie godziny wyławiam korpus a dodaję warzywa oraz przyprawy ziołowe. Gotuje kolejną godzinę do miękkości warzyw.
Krok 2 - Kaczy rosół foto
3
Po tym czasie całe warzywa wyławiam mając do dyspozycji czysty rosół.
Krok 3 - Kaczy rosół foto
4
Oddzielnie gotuję makaron w lekko osolonej wodzie.
Krok 4 - Kaczy rosół foto
5
Wywarem z kaczki zalewam ugotowany makaron. Smacznego.
Krok 5 - Kaczy rosół foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 14.03.2013 19:39
pyszny rosołek
pacpaw 30.12.2012 19:34
ten przepis jest jeszcze z czasów, kiedy nie wyobrażałem sobie zupy bez kostki :o)
SmacznaPyza 28.12.2012 18:29
a po kiego ta kostka rosołowa?
#DELETED#Małgorzata711527256155
#DELETED#Małgorzata711527256155 11.05.2012 00:15
co na to Donald?
#DELETED#Małgorzata711527256155
#DELETED#Małgorzata711527256155 11.05.2012 00:14
super- z kaczki to zupełnie inny smak- dla mnie lepszy ;)
aginaa 16.12.2011 19:03
robilam taki, jest pyszny
Beatris 16.12.2011 17:21
Takiego jeszcze nigdy nie jadłam, ale z chęcią bym posmakowała.
Mati13 16.12.2011 15:15
takiego dawno nie jadłem
Mati13 16.12.2011 15:15
takiego dawno nie jadłem
jolita 16.12.2011 11:13
fajny
BernadettaP 16.12.2011 08:06
widzę, że kaczory u Ciebie też często goszczą :)
msmariusz 15.12.2011 23:53
ale raz na jakis czas mozna zjesc
msmariusz 15.12.2011 23:53
tłusty jest
Katarzyna/kate1980 15.12.2011 22:35
fajna nazwa
pacpaw 15.12.2011 21:10
akurat większości tłustej skóry się pozbyłem wytapiając sobie z niej tłuszczyk do smażenia także powyższa wersja jest light - powiedzmy :o)
agnieszka137 15.12.2011 20:59
super wygląda, ale ja nie przepadam (dla mnie za tłusty, mój oczywiście) :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak