Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowe ciasteczka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mleko 1/3 litra
cukier puder 10 dag
masło 6 dag
margaryna 1/4 kostki
mąka pszenna 1,5 szklanki
miód 4 łyżki
proszek do pieczenia 1
jajko 3
Polewa:
cukier puder
mleko 1/3 litra
cukier 1/2 szklanki
masło 10 dag
kakao 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowe ciasteczka

CIASTO: Trzy jajka utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dodać do tego pół szklanki mąki pszennej i proszek do pieczenia dobrze wymieszać. Masło roztopić na patelni, a następnie dodać do tego miód. W późniejszej kolejności dodać to do masy z jajek. Do masy dodać również mleko. Wszystkie składniki razem bardzo dokładnie wymieszać. Formę dokładnie wysmarować margaryną z każdej strony i przelać na nią ciasto. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 55- 60 minut. Podczas, gdy ciasto piecze się należy przygotować polewę.

POLEWA: Masło roztopić, a następnie dodać do niego cukier i dobrze wymieszać. Do tych składników dodać również kakao oraz mleko i dobrze wymieszać. Polewę ugotować na małym ogniu, a później dać do ostudzenia. Upieczone ciasto lekko przestudzić i polać polewać, a na koniec posypać je z wierzchu cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli82 02.04.2012 18:00
mniam
gosia47-47 28.03.2012 09:33
pycha
KasiaK90 28.02.2012 16:39
pyszniutkie napewno
pioge7 09.01.2012 17:49
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak