Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka z boczkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony 1 kg
ziemniaki 1 kg
papryka czerwona 3 szt
cebula 1 szt
sól
pieprz
czosnek 6
majonez
śmietana 3 łyżki
Kucharek przyprawa uniwersalna
pieprz
ser żółty 20 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka z boczkiem

Ziemniaki gotujemy w mundurkach i obieramy. Boczek i cebule kroimy w kostkę i smażymy. Dodajemy zmiażdżony czosnek. Papryki kroimy w paski i podsmażamy na osobnej patelni.
W naczyniu żaroodpornym układamy boczek,następnie ziemniaki,paprykę i ponownie ziemniaki.
Każdą warstwę posypujemy pieprzem i solą. Pieczemy pod przykryciem około 15 minut w 200 stopniach. Następnie posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze 20 minut bez przykrywki.

SOS;
Czosnek miażdżymy i mieszamy ze śmietaną i majonezem. Doprawiamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 28.09.2012 20:07
super uwielbiam taka
Luki 17.01.2012 10:18
lubię zapiekanki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak