Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia nadziewana ryżem z warzywami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zielona papryka 1
cebula 1
Fasolka szparagowa żółta 20 dag
groszek konserwowy 1 puszka
pomidory z puszki
bulion warzywny 0,75-1 l
ryż 1 szklanka (250 g)
ząbki czosnku 2
sól
pieprz
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia nadziewana ryżem z warzywami

Kroki postępowania

1
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Groszek osączyć, a fasolkę szparagową umyć, odkroić końcówki i pokroić w kawałki długości ok. 2 cm.
Krok 1 - Cukinia nadziewana ryżem z warzywami foto
2
Na niewielką ilość rozgrzanej oliwy wrzucić cebulę i paprykę. Smażyć ok. 10 minut, mieszając.
Krok 2 - Cukinia nadziewana ryżem z warzywami foto
3
Następnie zalać bulionem oraz rozdrobnionymi pomidorami z puszki (razem ze sokiem), dusić ok. 10 minut, do momentu aż papryka zacznie mięknąć, po czym dodać fasolkę szparagową.
Krok 3 - Cukinia nadziewana ryżem z warzywami foto
4
Po 5 minutach dorzucić groszek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz opłukany, nieugotowany ryż, dokładnie przemieszać.
Krok 4 - Cukinia nadziewana ryżem z warzywami foto
5
Dusić ok. 20-30 minut, do chwili, w której ryż wchłonie cały płyn, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 5 - Cukinia nadziewana ryżem z warzywami foto
6
Cukinię umyć, obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół, łyżką usunąć gniazda nasienne. Na blasze wyłożonej szczelnie folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym ułożyć cukinie, wnętrze skropić oliwą z oliwek i posolić, po czym napełnić przygotowanym ryżem.
Krok 6 - Cukinia nadziewana ryżem z warzywami foto
7
Na dno naczynia lub blaszki wlać 0,25 l bulionu. Tak przygotowane cukinie przykryć na wierzchu folią aluminiową (na blasze), albo przykryć pokrywką (naczynie żaroodporne) i wstawić na ok. 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 st. – piec do miękkości cukinii. Danie można podawać samo lub posypane startym żółtym serem.
Krok 7 - Cukinia nadziewana ryżem z warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara/zuza22_85 28.02.2012 16:47
pycha
Jarlin 16.12.2011 19:41
pyszna !
Agnieszka_B 16.12.2011 10:25
Uwielbiam cukinię pod każdą postacią i z różnymi dodatkami:)
Magdalena67 16.12.2011 09:54
apetyczne
Anna146 16.12.2011 07:08
pyszne
foczka-ks 15.12.2011 23:59
śłicznie wygląda
suzana 15.12.2011 22:19
wygląda swietnie
Dorota76 15.12.2011 20:03
rewelacja
Misiabe 15.12.2011 18:38
ale bym taką zjadła :)
sylwia / sytofala 15.12.2011 18:26
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak