Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciastka francuskie z malinami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 45 dag
jajko 1
mleko 1 szkl
mąka kukurydziana 3 łyzki
cukier 6 łyżek
sól szczypta
cukier wanilinowy
żółtko jajek 3
masło 3 łyżki
maliny świeże 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: ciastka francuskie z malinami

Ciasto rozmrozić i rozwałkować. Wyciąć 12 trójkątów, potem ułożyć je na blaszce. Nakłuć widelcem 6 trójkątów. posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 15 minut w temp. 180 st. Wlać do rondla 2/3 szklanki mleka, zagotować. W połowie pozostałego mleka rozprowadzić mąkę i wlać do mleka wrzącego. Mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Wsypać cukier, sól i cukier waniliowy, wymieszać i gotować jeszcze minutę. Resztę mleka wymieszać z żółtkami, połączyć z masą. Przestudzić i wstawić do lodówki, od czasu do czasu zamieszać. Do zimnej masy dodać miękkie masło i utrzeć mikserem. Ponakłuwane ciastka posmarować masą i posypać malinami. Spody reszty ciastek posmarować masą i ułożyć na malinach, lekko przycisnąć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 15.11.2012 18:33
super
MONIKA62 29.05.2012 07:56
pycha
Luki 10.04.2012 08:23
super!
Marta1986 24.02.2012 11:48
niam niam
iknbozka 10.01.2012 21:41
mniam
treonina 15.12.2011 10:12
lubię wszystko co jest z ciastem francuskim

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak