Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

baba drożdżowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
margaryna 1
drożdże 10 dag
cukier 1/5 szkl
mleko 1/2 szkl
rodzynki
żółtko jajek 8

Przepis i sposób przygotowania na: baba drożdżowa

Drożdże, odrobinę cukru i łyżkę mąki rozprowadź w części letniego mleka. Odstaw, aż drożdże wyrosną. W misce utrzyj żółtka z cukrem. Utarta masa musi być puszysta. Dodaj do niej mąkę, resztę letniego mleka i wyrośnięte drożdże. Długo wyrabiaj ciasto rękami. Margarynę rozpuść w rondelku i po przestudzeniu wlej do ciasta i dalej wyrabiaj. Na koniec dodaj namoczone wcześniej w wodzie rodzynki, teraz osuszone i obtoczone w mące. Wyrabiaj jeszcze przez chwilę i przełóż do dużej formy. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz ok. pół godziny w tempertaurze 170 - 180 st. C. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Ponieważ jest to ciasto aż z 1 kg mąki to wyjdzie nam kilka mnieszych bab ( o ile mamy formy na babki). Zawsze dajemy ciasta na połowę formy i czekamy, aby podrosło

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 28.02.2014 18:36
pięknie wygląda i napewno tak smakuje
Luki 27.03.2013 12:27
pyszna baba
Krzysztof15 27.08.2012 18:41
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak