Sposób przygotowania

Drożdże, odrobinę cukru i łyżkę mąki rozprowadź w części letniego mleka. Odstaw, aż drożdże wyrosną. W misce utrzyj żółtka z cukrem. Utarta masa musi być puszysta. Dodaj do niej mąkę, resztę letniego mleka i wyrośnięte drożdże. Długo wyrabiaj ciasto rękami. Margarynę rozpuść w rondelku i po przestudzeniu wlej do ciasta i dalej wyrabiaj. Na koniec dodaj namoczone wcześniej w wodzie rodzynki, teraz osuszone i obtoczone w mące. Wyrabiaj jeszcze przez chwilę i przełóż do dużej formy. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz ok. pół godziny w tempertaurze 170 - 180 st. C. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Ponieważ jest to ciasto aż z 1 kg mąki to wyjdzie nam kilka mnieszych bab ( o ile mamy formy na babki). Zawsze dajemy ciasta na połowę formy i czekamy, aby podrosło

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 2
    13524163_10207657151841229_703449476_o
    Opublikowano

    Krzysztof15

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Luki

    pyszna baba
  • 0
    original
    Opublikowano

    Przepisy Joanny

    pięknie wygląda i napewno tak smakuje

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !