Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
jajko 1 szt
żółtko jajek 3 szt
drożdże 7 dag
margaryna 1/2 kostki
mleko 3/4 szkl
cukier 4 łyżki
cukier wanilinowy 1 szt
sól
spirytus 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki

Drożdże rozkruszyć i zalać niewielką ilością letniego osłodzonego mleka,
pozostawić w cirepłym miejscu do wyrośnięcia.
Margarynę roztopić na parze i ostudzić, jajko + żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą jednolitą masę.
Makę przesiać przez sito i dodać wyrośnięte drożdże, pozostały cukier, ubitą masę, roztopioną margarynę, sól i spirytus.
Wyrabiać ciasto ręką, dolewając w miarę potrzeby pozostałe mleko, ciasto nie powinno przyklejać się do ręki.
Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formować placuszki nakładając na każdy łyżeczkę konfitur i uformować pączki.
Pączki układać na ściereczce posypanej maką (zlepioną stroną do dołu) i pozostawić w ciepłym miejscu. Wyrośnięte pączki smażyć na oleju.Wyjmować na bibułę by ociekły z tłuszczu.Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 12.11.2012 20:18
super
aleksa123 29.01.2012 18:43
uwielbiam
iknbozka 25.12.2011 18:59
mniam
owocówka 15.12.2011 07:41
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak