Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka pieczone w kapuście kiszonej

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 60 dag
ziele angielskie 5
kminek 1 łyżeczka
rozmaryn 1 łyżeczka
Pieprz czosnkowy mielony Prymat 2 szczypty
cukier 3 szczypty
woda 100 ml
ziemniaki 2
koncentrat pomidorowy 8 łyżeczek
tłuszcz do smażenia
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 2 szczypty
cebula 1
Pieprz ziołowy mielony Prymat 4 szczypty
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka pieczone w kapuście kiszonej

Kroki postępowania

1
W moździerzu ucieramy kminek z zielem angielskim.
Krok 1 - Żeberka pieczone w kapuście kiszonej foto
2
Żeberka kroimy w paski z 2-3 kościami. Nacieramy solą i pieprzem ziołowym i mieszanką z moździerza.
Krok 2 - Żeberka pieczone w kapuście kiszonej foto
3
Kapustę kiszoną kroimy. Posypujemy cukrem, rozmarynem i przekładamy do miseczki ściśle ugniatając. Żeberka i kapustę odstawiamy do lodówki na kilkadziesiąt minut.
Krok 3 - Żeberka pieczone w kapuście kiszonej foto
4
Po tym czasie żeberka obtaczamy w mące i rumienimy na tłuszczu (ja smażyłem na aromatycznym tłuszczu z kaczki).
Krok 4 - Żeberka pieczone w kapuście kiszonej foto
5
Połową kapusty kiszonej wykładamy dno naczynia żaroodpornego. Na to kładziemy pokrojone ziemniaki i posypujemy również pokrojoną cebulką. Przyprawiamy przyprawą do ziemniaków i smarujemy 4 łyżeczkami koncentratu pomidorowego.
Krok 5 - Żeberka pieczone w kapuście kiszonej foto
6
Na to kładziemy przyrumienione żeberka.
Krok 6 - Żeberka pieczone w kapuście kiszonej foto
7
Resztę kapusty kiszonej mieszamy z 4 łyżeczkami koncentratu
Krok 7 - Żeberka pieczone w kapuście kiszonej foto
8
Taką kapustę kładziemy na żeberka, przykrywając wszystko. Dolewamy wody i szczelnie przykrywamy folią.
Krok 8 - Żeberka pieczone w kapuście kiszonej foto
9
Wkładamy do piekarnika i zapiekamy w temp 190°C przez około 2 godzin.
Krok 9 - Żeberka pieczone w kapuście kiszonej foto
10
W dobrze upieczonych żeberkach koście powinny łatwo dawać wysuwać się z mięsa. Smacznego.
Krok 10 - Żeberka pieczone w kapuście kiszonej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 11.12.2013 09:16
Żeberka często goszczą w mojej kuchni pod każdą postacią.
Grażyna13 10.11.2012 15:36
Lubie takie :)
kasienka23 15.04.2012 18:46
super, uwielbiam takie mięsko
edyta44 20.03.2012 11:55
pycha
suzana 15.12.2011 22:20
rewelacja
aginaa 15.12.2011 20:15
smaczne
MAR3STA 15.12.2011 19:15
jak zwykle genialne!
Mati13 15.12.2011 18:15
dobre
Sroczka 15.12.2011 17:12
przepyszne
Beatris 15.12.2011 16:57
Aż mi ślinka na nie cieknie.
Lotar 15.12.2011 07:27
muszą być smaczne :)
BernadettaP 15.12.2011 07:17
mniam mniam :)
Anna146 15.12.2011 07:11
super danie
FAFIK 15.12.2011 06:38
Pyszne staropolskie danie!
agnieszka137 14.12.2011 23:31
fantastyczna potrawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak