Sposób przygotowania

Krok 1 / 3

Obrane i umyte buraczki kroję na plasterki i przekładam do wyparzonego i osuszonego słoika. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu oraz ząbki czosnku. Całość zalewam ostudzoną wodą z solą tak, aby buraczki były całkowicie zakryte, mieszam. Słoik nakrywam lnianą serwetką i odstawiam w ciepłe miejsce na 4 dni. Zbieram powstałą na powierzchni pianę, a słoik wynoszę na tydzień do piwnicy.


Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    święta za pasem...barszcz się kisi...
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Lotar

    zawsze kiszę :)
  • 2
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    świetny przepis:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    barszcz na zakwasie jest pyszny
  • 0
    original
    Opublikowano

    Magdalena67

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    suzana

    muszę spróbować:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    powinnam nauczyć się robić zakwas:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Polecam to nie jest trudne, właściwie wystarczy aby było sterylnie czysto i odpowiednio ciepło, a buraczki ukiszą się w kilka dni.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Wioleta14

    pycha
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    nie robiłam jeszcze takich
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    nie kisiłam jeszcze ale mam zamiar w tym roku kisić,,
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Polecam, bo warto. Zupełnie inny smak barszczu na takim zakwasie.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    nigdy nie robiłam ale po przeczytaniu przepisu nabrałam ochoty aby spróbować zrobić zakwas samodzielnie
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Teraz jest dobry czas na próby, lepiej nie czekaj do Świąt. Jak raz zrobisz będziesz, tak jak ja, żałowała, że dopiero teraz.
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    z takich jeszcze nie gotowałam barszczu:)na pewno bardzo pyszny:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Barszcz na domowym zakwasie to zupełnie inna jakość, polecam Ci bo warto.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !