Sposób przygotowania

Kapustę podzielić na liście i każdy listek dobrze umyć. Kaszę ugotować do miękkości, W czasie gotowania dodać jedną łyżkę oleju, żeby kasza nie zlepiła się ze sobą. Po ugotowaniu kaszę dobrze odcedzić. Cebulę obrać, umyć pod zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy podczas krojenia, a w następnej kolejności pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, na rozgrzanym oleju na złotawy kolor. Grzyby suszone chwilę ugotować w wodzie, a następnie odcedzić i bardzo drobno posiekać. Wodę z grzybów odstawić. Natkę pietruszki umyć i również drobno posiekać. Ugotowaną kaszę, pokrojone grzyby, natkę pietruszki oraz podsmażoną cebulę wymieszać bardzo dokładnie razem. Farsz na gołąbki doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dobrze wymieszać. Na liście kapusty nakładać zrobiony farsz i zwinąć gołąbki. Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym zalać bulionem warzywnym oraz wywarem z grzybów i piec w piekarniku, aż kapusta zmięknie.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !