Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w oleju

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śledzie 1/2 kg
śliwki suszone 1 garść
orzechy włoskie 1 garść
olej 1 szklanka
cebula 2
rodzynki 1 garść
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w oleju

Filety ze śledzi bardzo dobrze oczyścić umyć, a następnie zamoczyć w lekko posolonej wodzie i odstawić na około dwie godziny. Po upłynięciu tego czasu śledzie wyjąć z wody, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na około piętnaście minut, żeby zmiękły. Śliwki suszone pokroić na mniejsze części i również zalać gorącą wodą. Śliwki oraz rodzynki dobrze odcedzić. Orzechy włoskie łuskane drobno posiekać. Cebulę obrać, umyć pod zimną wodą, żeby podczas krojenie nie szczypała w oczy i pokroić na niedużą kostkę. Pokrojone śliwki, orzechu, cebulę oraz rodzynki dobrze wymieszać razem. Do miseczki na sam spód dać śledzie, a na to wymieszane składniki. Całość zalać olejem i najlepiej odłożyć do lodówki na jedne cały dzień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owocówka 29.02.2012 08:43
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak