Sposób przygotowania

Wołowinę oraz udka z kurczaka dokładnie oczyścić i umyć. Pietruszkę, marchewkę oraz pół selera obrać i dobrze umyć. Do wody wrzucić umyte mięso oraz warzywa i zagotować. Do gotujących się składników dodać liść laurowy oraz kilka ziarenek ziela angielskiego. Całość gotować, aż mięso zmięknie. Ugotowane składniki odcedzić, a w następnej kolejności mięso wraz z warzywami dobrze zmielić maszynką ( najlepiej dwa razy). Do ciasta z mięsa wbić dwa całe jajka i dobrze wymieszać. Później ciasto na pasztet doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą. Natkę pietruszki przemyć, posiekać i również dodać do ciasta. Całość dobrze wymieszać. Podłużną i wąską formę na pasztet dokładnie posmarować margaryną, a następnie wlać do niej ciasto. Całość piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !