Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrust

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 50 dag
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
cukier 2 łyżki
śmietana
masło 10 dag
olej do smażenia
żółtko jajek 3
cukier puder
spirytus 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Chrust

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz z cukrem. Do tego dodać rozdrobnione za pomocą noża masło. Składniki wymieszać ze sobą i wbić do nich żółtka oraz dolać śmietanę oraz spirytus ). Wszystkie składniki razem ugnieść na ciasto. Ciasto rozwałkować, a następnie pokroić na nieduże prostokąty. W środku każdego prostokąta zrobić nacięcie, a w następnej kolejności przez to nacięcie przełożyć jedne z końców ciasta. Tak zrobić z każdym kwadracikiem. Gotowy chrust włożyć do tłuszczu i smażyć do czasu, aż się zarumieni. Usmażony chrust wyjąć z tłuszczu za pomocą łyżki cedzakowej i każdy posypać z wierzchu cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Danuta_Prorok 16.05.2012 08:42
mniam
pioge7 21.01.2012 08:22
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak