Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryz ze śliwkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szklanka
śliwki 50 dag
olej 1 łyżeczka
masło 3 łyżki
sól
cukier 15 dag
śmietana 4 łyżki
cynamon
margaryna 1/4 kostki
cukier wanilinowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Ryz ze śliwkami

Ryż ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Do ryżu można dodać troszkę oleju, aby nie przykleił się do siebie.Ugotowany ryż odcedzić. Śliwki bardzo dokładnie umyć, przekroić na pół, żeby wyjąć ze środka pestki. Naczynie żaroodporne dobrze wysmarować margaryną, a następnie poukładać na niej umyte i przekrojone śliwki. Śliwki posypać z wierzchu cukrem wymieszanym z cukrem wanilinowym oraz cynamonem. Na śliwki wlać śmietanę, a następnie przykryć to wszystko ugotowanym ryżem. Masło roztopić na patelni, a w następnej kolejności polać nim warstwę z ryżu. Całość można posypać jeszcze z wierzchu cynamonem albo cukrem pudrem. Danie z ryżu włożyć do piekarnika i piec od czasu, aż się zarumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 17.01.2012 20:06
fantastyczny :D
Magula 19.12.2011 21:17
fajne
Magula 19.12.2011 21:16
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak