Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 80 dag
drożdże 5 dag
sól
kminek 2 łyżeczki
kasza gryczana 5 dag
płatki owsiane 1 garść
słonecznik łuskany 2 łyżki
rodzynki 2 łyżki
olej 1 łyżeczka
miód 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb

Kaszę gryczaną ugotować do miękkości w wodzie. Do gotującej się kaszy dodać jedną łyżkę oleju żeby kasza nie posklejała się. Ugotowaną kaszę odcedzić. W następnej kolejności należy zrobić rozczyn ( drożdże, miód, szklankę letniej , przegotowanej wody oraz szczyptę soli wymieszać razem bardzo dokładnie). Wymieszać to razem z mąką oraz ugotowaną i ostudzoną kaszą. Składniki wymieszać dobrze i wyrobić na ciasto. Następnie wyrobione ciasto odłożyć na, aby wyrosło. Rodzynki zalać gorącą wodą, żeby zmiękły i odstawić na około 15 minut. Odcedzone rodzynki oraz pestki słoneczniki łuskanego i płatki owsiane dodać do ciasta. Do ciasta dodać również kminek według własnego uznania. Formę wysmarować dokładnie tłuszczem, a następnie dać do niej wyrobione ciasto. Chleb piec przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 15.01.2012 09:12
ciekawy przepis :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak