Sposób przygotowania

Kaszę gryczaną ugotować do miękkości w wodzie. Do gotującej się kaszy dodać jedną łyżkę oleju żeby kasza nie posklejała się. Ugotowaną kaszę odcedzić. W następnej kolejności należy zrobić rozczyn ( drożdże, miód, szklankę letniej , przegotowanej wody oraz szczyptę soli wymieszać razem bardzo dokładnie). Wymieszać to razem z mąką oraz ugotowaną i ostudzoną kaszą. Składniki wymieszać dobrze i wyrobić na ciasto. Następnie wyrobione ciasto odłożyć na, aby wyrosło. Rodzynki zalać gorącą wodą, żeby zmiękły i odstawić na około 15 minut. Odcedzone rodzynki oraz pestki słoneczniki łuskanego i płatki owsiane dodać do ciasta. Do ciasta dodać również kminek według własnego uznania. Formę wysmarować dokładnie tłuszczem, a następnie dać do niej wyrobione ciasto. Chleb piec przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Komentarze

  • 2
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    ciekawy przepis :D

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !