Sposób przygotowania

CIASTO: Białka ubić na sztywną pianę. W następnej kolejności cały czas ubijając dodać cukier raz cukier wanilinowy, a później wcześniej oddzielone żółtka. Całość dobrze wymieszać razem. DO piany dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i budyniem o smaku czekoladowym. Wszystko razem dobrze wymieszać. Tortownicę wysmarować bardzo dokładnie margaryną, a w następnej kolejności wlać do niej zrobione ciasto, Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 35- 40 minut.

MASA: Żelatynę należy rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody. Śmietanę dobrze ubić, a później dodać do niej cukier puder oraz rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Składniki dobrze wymieszać ze sobą. Upieczone ciasto przekroić na dwie części i każdy z nich namoczyć likierem wiśniowym i posmarować dżemem wiśniowym. Pomiędzy dwa spody umieścić połowę zrobionej masy oraz wiśnie i dać również masę na sam wierzch tortu. Czekoladę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i posypać tort z wierzchu. Tort można ozdobić jeszcze wisienkami. \\

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !