Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśniowo - czekoladowy tort

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajek 7
cukier 15 dag
mąka pszenna 20 dag
kakao 3 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
budyń czekoladowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
śmietana 720 ml
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
wiśnie 1 szklanka
margaryna 1/4 kostki
dżem wiśniowy 2 łyżki
czekolada 1 tabliczka
likier wiśniowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowo - czekoladowy tort

CIASTO: Białka ubić na sztywną pianę. W następnej kolejności cały czas ubijając dodać cukier raz cukier wanilinowy, a później wcześniej oddzielone żółtka. Całość dobrze wymieszać razem. DO piany dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i budyniem o smaku czekoladowym. Wszystko razem dobrze wymieszać. Tortownicę wysmarować bardzo dokładnie margaryną, a w następnej kolejności wlać do niej zrobione ciasto, Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 35- 40 minut.

MASA: Żelatynę należy rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody. Śmietanę dobrze ubić, a później dodać do niej cukier puder oraz rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Składniki dobrze wymieszać ze sobą. Upieczone ciasto przekroić na dwie części i każdy z nich namoczyć likierem wiśniowym i posmarować dżemem wiśniowym. Pomiędzy dwa spody umieścić połowę zrobionej masy oraz wiśnie i dać również masę na sam wierzch tortu. Czekoladę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i posypać tort z wierzchu. Tort można ozdobić jeszcze wisienkami. \\

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 29.02.2012 19:12
świetny torcik
gosia47-47 13.01.2012 09:58
mniam
KasiaK90 28.12.2011 17:53
pyszność

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak