Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluskii

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 5
cukier puder
sól
masło 3 łyżki
mąka 4 łyżki
jajko 1
powidło śliwkowe
olej 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluskii

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, ostudzić, a następnie obrać i opłukać. Obrane ziemniaki dobrze zmielić maszynką. Do ciasta z ziemniaków dodać mąkę i dobrze wymieszać. W następnej kolejności dodać szczyptę doli oraz wbić jajko. Wszystkie składniki bardzo dobrze wymieszać i wyrobić ciasto. Z ciasta ziemniaczanego uformować wałek, a z wałka wycinać nożem mniejsze kawałki. Na środek każdego kawałka zrobić wgłębienie i nałożyć łyżką powidła śliwkowego. Gotowe kluseczki smażyć na rozgrzanym oleju na złotawy kolor. Po usmażeniu wytrzeć je ręcznikami papierowymi, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Dwie łyżki masła roztopić na patelni, a w następnej kolejności polać nim gotowe kluseczki, które znajdują się już na talerzu. Na koniec posypać je z wierzchu cukrem pudrem..

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 13.01.2012 09:58
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak