Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napoleonek

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto: mąka 0,5 kg
cukier 1/2 szklanki
margaryna 1/2 kostki
jajko 3 sztuki
amoniak 1 łyżka
ocet 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajko 3 sztuki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
Krem: 1 litr
mleko 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonek

Z podanych składników zagnieść ciasto i upiec 4 placki

Krem:
Z mleka odlać 1/4 litra, pozostałe zagotować z cukrem waniliowym. Jajka utrzeć z cukrem, dodać mleko i mąkę. Wlać na pozostałe kipiące mleko. Gotować aż masa zgęstnieje. Gorącym budyniem przekładać placki, a z czwartego zrobić kruszonkę. Najlepiej smakuje następnego dnia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak