Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto: mąka 40 dkg
masło 20 dkg
jajko 1 sztuka
drożdże 1 dkg
śmietana 1/2 szklanki
mleko 2 łyżki
cebula 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
ser żółty 15 dkg
Farsz: 20 dkg
pieczarki 20 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z pieczarkami

Ciasto:
Drożdże rozprowadzić mlekiem. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, drożdże i dokładnie posiekać, dodać jajko i wyrobić ciasto. Gotowe schłodzić w lodówce ok 1-2 godz.

W między czasie można przygotować farsz:
Pieczarki obrać, dokładnie wypłukać i podgotować w osolonej wodzie. Gdy przestygną pokroić w niewielką kostkę. Cebulę podsmażyć na patelni i dodać do pieczarek. Wszystko doprawić przyprawą uniwersalną i pieprzem.

schłodzone ciasto rozwałkować, wykrajać krążki i każdym dokładnie wyłożyć foremkę do babeczek. Piec aż będą rumiane w temp. ok 200C

Upieczone babeczki od razu można wypełnić farszem, posypać serem żółtym i zapiec lub gdy wystygną przełożyć do szczelnego pojemnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak