Sposób przygotowania

Do gotującego się mleka wsypać dwie szklanki ryżu i gotować do miękkości. Ugotowany ryż wymieszać z rozdrobnionym masłem za pomocą widelca. Składniki dobrze zmiksować razem. Cytrynę bardzo dobrze sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i dodać do ryżu. Do ryżu dodać również cukier oraz wbić dwa całe jajka. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać. Z wymieszanej masy uformować okrągłe placuszki. Pozostałe jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Placuszki obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej z każdej strony. Obtoczone placuszki w bułce i jajku usmażyć na patelni z jednej i drugiej strony na złotawy kolor. Gotowe placuszki wytrzeć ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie na każdy placuszek nałożyć łyżką dżem i posypać placuszki z wierzchu cukrem pudrem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !