Sposób przygotowania

Wodę zagotować, a następnie dodać do niej dwie łyżki masła. Składniki pomieszać, żeby masło dobrze rozpuściło się. Po chwili dodać do tego ryż i gotować. Po chwili można zauważyć, że wodą znikła i dlatego należy wlać mleko. Całość gotować i wsypać do tego cukier i dalej gotować. Należy przestać gotować, gdy wszystkie składniki będą dobrze wymieszane, a ryż będzie miękki. . Naczynie żaroodporne dobrze posmarować tłuszczem i wyłożyć ugotowanym ryżem. Truskawki dokładnie oczyścić, umyć i zgnieść widelcem, a później poukładać na warstwie ryżu. Całość piec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Śmietanę ubić bardzo dobrze i dodać do niego zapach waniliowy i cukier waniliowy. Składniki dobrze wymieszać. Cytryną bardzo dobrze sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i dodać do masy ubitej śmietany. Ubitą śmietaną polać zapieczony ryż.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !