Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z truskawkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawki 50 dag
mleko 1 szklanka
śmietana 1 szklanka
ryż 25 dag
woda 250 ml
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cytryna 1
aromat waniliowy 1/2
masło 2 łyżki
margaryna 1/3 kostki
cukier 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z truskawkami

Wodę zagotować, a następnie dodać do niej dwie łyżki masła. Składniki pomieszać, żeby masło dobrze rozpuściło się. Po chwili dodać do tego ryż i gotować. Po chwili można zauważyć, że wodą znikła i dlatego należy wlać mleko. Całość gotować i wsypać do tego cukier i dalej gotować. Należy przestać gotować, gdy wszystkie składniki będą dobrze wymieszane, a ryż będzie miękki. . Naczynie żaroodporne dobrze posmarować tłuszczem i wyłożyć ugotowanym ryżem. Truskawki dokładnie oczyścić, umyć i zgnieść widelcem, a później poukładać na warstwie ryżu. Całość piec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Śmietanę ubić bardzo dobrze i dodać do niego zapach waniliowy i cukier waniliowy. Składniki dobrze wymieszać. Cytryną bardzo dobrze sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i dodać do masy ubitej śmietany. Ubitą śmietaną polać zapieczony ryż.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 20.12.2011 09:51
pycha
gosia47-47 14.12.2011 07:22
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak