Sposób przygotowania

na lukier
3/4 szkl cukru
3-4 łyżki wody
sok z połowy cytryny



Ciasto zagnieść, i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem blaszkę do pieczenia. Nakłuć widelcem i podpiec na rumiany kolor ok 20 min w temp 200 st.
Przygotować kruszonkę rozcierając mąkę z margaryną, cukrem, cynamonem i żółtkiem.
Jabłka obrać i pokroić na średniej wielkości kawałeczki zasypać kisielem i cynamonem, wymieszać. Białka ubić na pianę, dodać stopniowo cukier i jeszcze ubijać aż piana stanie si bardzo sprężysta. Dodać pianę do jabłek, wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto. Wierzch posypać kruszonką.
Całość piec ok 40 min.
Po wystudzeniu ciasta przygotować lukier. Wsypać cukier do naczynia, zalać niewielką ilością wody tak by powstała gęsta cukrowa masa. Wstawić na ogień i gotować syrop do nitki. Dodać sok z cytryny i ucierać łyżką az masa zacznie gęstnieć i stanie się biała. Szybko polać szarlotkę.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ewa95

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajna
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    apetyczna szarlotka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !